Ú S Z Ó I S K O L Á N K     A L A P Í T Ó J A
 
 
 
Hajós Gyula (hosszútávúszó, a Magyar  Hosszútávúszó Szövetség
elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja).   

11 éves  volt, amikor a Budapesti Honvéd színeiben elkezdett úszni. Öt évig bírta a faltól falig edzések monotóniáját, majd úgy gondolta, hogy nem árt egy kis változatosság. A víztől azonban nem tudott, és nem is akart elszakadni, így új sportága az evezés lett. A hajóban töltött két év alatt nyert ifjúsági bajnoki címet a négyes és a nyolcas tagjaként. Azonban két év önkéntes száműzetés után visszatért az uszodába, és újra kitartóan rótta  a hosszokat a medencében. Talán minden maradt volna a régiben, ha 1978-ban nem újítják fel a hosszabb távú Balaton átúszást.
 
 
Hajós Gyula középen

Siófok és Balatonfüred között 14 km-t kellett megtenniük a bátor vállalkozóknak, akik közül  Hajós Gyula volt a leggyorsabb, és akkor új csúcsnak számító 2 óra 54 perces eredménnyel megnyerte a nagy erőpróbát. A remek eredmény egyenes következménye volt, hogy Hajós Gyula rákapott a "hosszú távú úszás"  ízére, és egyre újabb versenyeken indult. Így 1978-ban a híres Capri-Nápoly versenyen, aminek az volt a különlegessége, hogy ebben az évben rendezték meg 25. alkalommal, és az ünnepre való tekintettel, ezúttal előbb meg kellett kerülni Capri szigetét, és csak eztán lehetett Nápoly felé venni az irányt. Hajós Gyula itt sem vallott szégyent: 12 óra 12 perces idejével hetedikként teljesítette a 42 km-es távot. Egyébként a 31 indulóból csak 11- en értek célba, őket jutalmul meghívták a La Manche csatorna átúszására.
 
 
 
 
A "hosszútávúszás Everestjének" 1978. 08. 23-án éjjel három órakor vágott neki az angliai Doverből. 12 óra és 4 perc tempózás, és mintegy 50 km után ért célba Calais-ban. Ezzel Hajós Gyula lett az első magyar, aki átúszta a híres Csatornát (Ideje: 12 óra 4 perc) az átúszás eredeti felvételei letölthetők (25.4Mbyte) - megtekintéséhez divx-codec szükséges: www.divx.com]

A Capri-Nápoly távot még három alkalommal teljesítette és egészen 1983-ig vett részt hosszútávú versenyeken. A nagy kihívásoktól a kanadai St. John tavon ment el a kedve, miután több mint 9 órát úszott a 11°C-os vízben.

Az ezt követő évtizedben úszóedzőként adta tovább tapasztalatát, számos tanítványa nyert ifjúsági és kadett Európa-bajnokságot, ill. Ifjúsági Barátság Versenyt.
 

A BVSC-ben eltöltött időszaka során olyan sportolók kerültek ki a keze közül, mint a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Kiss Tibor, a felnôtt hosszú távú Világkupát nyerô Molnár Attila vagy a 800 méteres gyorsúszás rekordját majd két évtizeden át tartó Szilágyi Zoltán. A 90-es években a Darnyi Tamással közösen vezetett Úszóiskolában foglalkozott a késôbbi Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes mellúszóval, Gyurta Dániellel is. A mai napig több ezer gyereket tanított meg úszni.


A Magyar Rádió "Arcélek" című műsorában elhangzott interjú letölthető: