Uszodai szemölcs

 

A szemölcsök a test különböző részein megjelenő bőrnövedékek, több fajtájuk ismert, a szemölcsöket vírusok okozzák. A szemölcsök hajlamosak a spontán gyógyulásra, megjelenésükben különböznek, néhány fajtájuk rosszindulatú betegséget is tud okozni. A leggyakoribb a közönséges szemölcs, a talpi szemölcs, az uszodaszemölcs.

 

ELŐFORDULÁSA

Bárhol jelentkezhet a bőrön, de a leggyakoribb előfordulási hely az arc, a nyak, a hónalj és lágyékhajlat, valamint a törzs felszíne. Számuk egyidejűleg néhánytól néhány százig terjedhet. Erős viszketéssel járhat, mely csak a további terjedését generálhatja.

A szemölcsöket gyakorlatilag bárhol, bármikor el lehet kapni, az elmúlt években jelentősen nőtt a szemölcsös megbetegedések száma, amelynek oka, hogy egyre gyakrabban keressük fel az uszodákat, fürdőket, edzőtermeket. A gyermekeknek a vírusokkal szembeni védekező képessége gyengébb, mint a felnőtteké, emiatt sokkal fogékonyabbak és könnyebben fertőződnek meg a vírusos szemölcsökkel.

 

AZ USZODASZEMÖLCS (molluscum contagiosum) :kórokozója a poxvírus. Nevét onnan kapta, hogy leggyakrabban azok között fordul elő, akik uszodába járnak.

 

A tünetek általában néhány milliméter nagyságú sárgás-fehér, középen enyhén behúzódott, fénylő, gyöngyszerű papulákból állnak. A környezetük általában ép, de irritáció esetén a környező bőr kissé vöröses lehet. Az uszodában az is elég, ha a gyermek mezítláb lép be a zuhanyzóba, vagy éppen más törölközőjével törölközik. Ha pedig egyszer valakit megfertőzött, akkor gyermekközösségekben, óvodás kisiskolás korban szinte járványhoz hasonló gyorsasággal és megbetegítő képességgel terjed.

Hajlamosít a betegségre, ha valakinek száraz a bőre, mert a vírusok a száraz bőrön könnyebben megtelepszenek és elszaporodnak. Elsősorban azok a gyerekek fogékonyak, akik atopiás dermatitisben, ekcémában szenvednek. Részben azért, mert az érzékeny bőrük kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, részben pedig azért, mert a kezelésükhöz használatos szteroid kenőcsök sajnos visszafogják a bőr természetes védekezőképességét.

 

A szemölcsök, ha nem kerülnek eltávolításra továbbterjedhetnek. Sokféle módszer van a kezelésére, de átfogó mely mindenkire érvényes, olyan nincs.

 

Nem tanácsos otthon található szerekkel próbálkozni. Inkább érdemes bőrgyógyász szakorvost felkeresni.